Ordforklaringer

Her på siden findes en lille oversigt med ord som ofte bliver brugt til træning eller andre aktiviteter.

Klasser og stillinger:
BK – Børneskytter:
fra ca. 6 år til 15 år. Der skydes liggende med støtte, en tre-fod med bøjle. 
Junior:
15 år til og med 18 år. Der skydes liggende med rem, som bliver monteret under riflen. 
Voksen:
Åben og stilling, her rykker man op fra 18 år. Åben skydes med høj støtte eller som junior. Stilling på 15 meter er stående. På 50 meter skydes der liggende, stående og knælende. 

Pointsystemer og discipliner:
En serie består af et frit antal prøveskud, og derefter 20 gældende skud, hvilket giver maks. 200 point. Dette vil blive talt op efter skydningen af enten hjælpere eller en maskine. Her vil der også blive nævnt krydsere, se længere nede.

På 50 meter skydes der cal. 22. salonriffel, og der vil typisk blive skudt 5 skud i hver skive til træning. Her vil skuddene, hvis de bryder stregerne, tælle ind ad mod midten i højste mulige pointværdi.

På 15 meter skydes der hovedsagligt med luftrifler med 4,5mm hagl. Der vil skydes 2 skud i hver skive til træning. Her vil skuddene, hvis de bryder stregerne, tælle ud ti lavest mulige pointværdi. 

X’er/krydsere:
Krydseren er et udtryk for når skuddet sidder i inderste del af 10’eren. Antallet af krydsere er relevante ved pointlighed.  

Skyttebogen:
Skyttebogen er regelsættet for skydning i DGI. Den kan findes her.

Fagtermer: 

Eftersigte: Udtryk for at sigtet holde ca. 3 sek. efter afgivet skud, for at undgå at påvirke projektilets bane. 

Nulpunkt: Det naturlige balancepunkt for skytten. Mest relevant for junior-skytter og derop.

Blødt og hårdt aftræk: Det bløde aftræk er aftrækkeren vandring indtil at der kommer modstand. Efterfulgt af det hårde der er afgørende for, hvornår skud afgives. 

Holdskydning & Frederiksborg turnering:
Gennemgående turnering for hold af 4 skytter i samme klasse. Der skydes 1 skydning individuelt, for hver runde i  holdskydning. Træner-staben udvælger holdet i starten af sæsonen. Se kalender for eventuelle datoer. 

Ranglisteskydning & Kap-skydning & Stævne:
Er alle sammen ord for det samme, nemlig individuel konkurrence enten hjemme eller ude hos andre foreninger i DGI Nordsjælland. Det koster mellem 70-100 kr at deltage fra gang til gang, og der skydes to skydninger samme dag. I kalenderne vil man kunne finde datoer og tidspunkter for dette. Der vil altid deltage trænere til disse stævner. 
Hvis man har interesse i stævne-deltagelse skal man tage fat i en af trænerene.

Hovedskydning og mesterskab:
I forbindelse med stævner vil man møde ordene hovedskydning og mesterskabsskydning. Hovedskydningen er den første skydning og mesterskab den anden, mesterskabsresultatet er en opsummering af begge skydninger, og danne grundlag for ens placering til et stævne. 

Vingsted:
Vingsted er der, der to gange årligt bliver afholdt DM i Skydning. Man kan kvalificere sig til DM gennem stævnedeltagelse eller hold.